Sector Public realm
Project type Refurbishment
Services provided Design
Product / system manufacture
Product / system supply
Installation
Year completed 2019
Project location London
Client Oxford Street Development Ltd / London Borough of Camden
 
 

The Post Building – on the site of the former Royal Mail Sorting Office - is a 260,000 sq ft grade A office development on New Oxford Street in the heart of central London. The 7-storey building features significant section heights that bring volume and light internally, rooftop gardens and street-level retail and restaurant space, designed to enhance the public realm in the area and improve connections to the new Crossrail station at Tottenham Court Road. Locally at the southern end of Museum Street however, the previous paving, bin storage area and façade of the car park building presented an unattractive aspect to the new Post Building on the opposite side of the street. Central to the improvement scheme for this site was the introduction of some decorative panels to screen the former bin stores to the rear.

Furnitubes’ designers worked closely with landscape architects LDA Design to develop a system of steel components that included a skeletal sub-frame, solid plate backing panels and contrasting bronze-colour outer screens with a cut-out pattern. The design is particularly effective when sunlight casts shadows of the cut-outs onto the panel behind. Furnitubes undertook the full detailed design, also coordinating with structural engineering consultants in the process, manufactured the entire steelwork structure and also completed all on-site installation of the 15 outer panels and sub-structures. Other improvements at the site include new granite paving and an impressive large scale floral artwork above the new screens, on the façade of the 3-storey car park building.


The Post Building – on the site of the former Royal Mail Sorting Office - is a 260,000 sq ft grade A office development on New Oxford Street in the heart of central London. The 7-storey building features significant section heights that bring volume and light internally, rooftop gardens and street-level retail and restaurant space, designed to enhance the public realm in the area and improve connections to the new Crossrail station at Tottenham Court Road. Locally at the southern end of Museum Street however, the previous paving, bin storage area and façade of the car park building presented an unattractive aspect to the new Post Building on the opposite side of the street. Central to the improvement scheme for this site was the introduction of some decorative panels to screen the former bin stores to the rear.

Furnitubes’ designers worked closely with landscape architects LDA Design to develop a system of steel components that included a skeletal sub-frame, solid plate backing panels and contrasting bronze-colour outer screens with a cut-out pattern. The design is particularly effective when sunlight casts shadows of the cut-outs onto the panel behind. Furnitubes undertook the full detailed design, also coordinating with structural engineering consultants in the process, manufactured the entire steelwork structure and also completed all on-site installation of the 15 outer panels and sub-structures. Other improvements at the site include new granite paving and an impressive large scale floral artwork above the new screens, on the façade of the 3-storey car park building.


Interested in this project?
Call 020 8378 3261
OR
 
 
 
Enquire
 


Also by Furnitubes International

Furnitubes International address and contact details

Furnitubes International Ltd
Meridian House
Royal Hill
Greenwich
London
SE10 8RD
Tel: 020 8378 3261
Fax: 020 8378 3250
View on map
 
Follow Furnitubes International
 
Not found what you're looking for? View other options

Ask Furnitubes International about

Bespoke decorative screens for London public realm