Sector Culture and heritage
Project type Refurbishment
Services provided Product / system manufacture
Product / system supply
Installation
Year completed 2017
Project location London
Contract value (£) £220K
Client National Army Museum
Consultant BDP Architects
Contractor Gilbert-Ash
Products used B40 Frameless Glass
 
 

Context

The National Army Museum in Chelsea opened again to the public in 2017 after it underwent a major refurbishment over three years at a cost of £23.75m.

The refurbishment was designed to open up and extend the museum exhibition space to allow for a seamless appearance throughout the building. The increased space made way for new exhibitions and learning facilities.

BDP Architects specified a balustrade solution that did not impede views into the open atrium area.

The outside of the balustrade was to have a completely seamless appearance with no protruding handrail brackets visible. The balustrade also needed to be cantilevered off the edge of the concrete slab to create a neat interface with the finished floor levels and outside cladding details.

Work undertaken

BA Systems were contracted by Gilbert-Ashe to provide the B40 Frameless Glass balustrade product to the central voids and stairs.

To achieve a seamless base fixing without compromising on the necessary 1.5kN/m loading, the BA Systems’ design team designed a cantilevered steel fixing bracket with gusset supports. This allowed the glass to be mounted 100mm from the edge of the concrete slab (Fig. 1).

To achieve the necessary visual standard, a 21.5mm clear toughened and laminated low iron glass was specified. The handrail detail was fixed to the glass with a countersunk bracket to ensure that no handrail brackets would protrude through the glass .


Context

The National Army Museum in Chelsea opened again to the public in 2017 after it underwent a major refurbishment over three years at a cost of £23.75m.

The refurbishment was designed to open up and extend the museum exhibition space to allow for a seamless appearance throughout the building. The increased space made way for new exhibitions and learning facilities.

BDP Architects specified a balustrade solution that did not impede views into the open atrium area.

The outside of the balustrade was to have a completely seamless appearance with no protruding handrail brackets visible. The balustrade also needed to be cantilevered off the edge of the concrete slab to create a neat interface with the finished floor levels and outside cladding details.

Work undertaken

BA Systems were contracted by Gilbert-Ashe to provide the B40 Frameless Glass balustrade product to the central voids and stairs.

To achieve a seamless base fixing without compromising on the necessary 1.5kN/m loading, the BA Systems’ design team designed a cantilevered steel fixing bracket with gusset supports. This allowed the glass to be mounted 100mm from the edge of the concrete slab (Fig. 1).

To achieve the necessary visual standard, a 21.5mm clear toughened and laminated low iron glass was specified. The handrail detail was fixed to the glass with a countersunk bracket to ensure that no handrail brackets would protrude through the glass .


Interested in this project?
Call 01603 722330
OR
 
 
 
Enquire
 


Related entries

  • BA Systems: B40 frameless glass balustrade system
    B40 frameless glass balustrade system
    BA Systems
    Enjoy uninterrupted views with this minimalist all-glass solution: provides effective, appealing edge protection; minimalist design maximises views and sunlight - no vertical supports or visible fixings; complementary...
Not found what you're looking for? View other options

Ask BA Systems about

Seamless glass balustrade for museum refurbishment